miércoles, 9 de noviembre de 2011

Folketro i Asturias

Jeg kommer fra en provins i Nord-Spania som heter Asturias. Kulturen der er ganske keltisk, men vi har noen figurer i folketroen som likner på de norske.

I Asturias heter nissene trasgos, og noen ganger er de skøyeraktig, men andre ganger de er gode. De har et hull på den venstre hånda, så hvis man vil gjøre seg fri fra en trasgu må man få han til å plukke for eksempel ris.



En annen figur fra folketroen er la xana. La xana er, lik huldra, ei ung, vakker jente med langt, lyst hår og blå øyne. Hun bor i nærheten av kilder, og der grer hun håret sitt med en gullkam. Det er også lett å elske la xana fordi hun er vakker og rik. Klenodiene hennes ligger i en grotte som bevoktes av en stor drage.


Denne dragen er en cuélebre, og han spiser dyr og mennesker.



El nuberu er en gammel mann som bor i skyene og kontrollerer været. Kanskje er han lik Tor.


El busgosu bor i skogen, og er en krysning mellom en mann og ei geit. Han kontrollerer skogen og alle dyrene som bor der.


La güestia er et åndeopptog som melder død. De bærer bønner de bruker som lys. La güestia synger vanligvis ”Gå om dagen fordi natta er mi”. Man kan gjøre seg fri fra la güestia hvis man tegner en sirkel på bakken og går inn i den.


Det er flere figurer i asturiansk folketro, men disse er de viktigste.



Bilder fra:

No hay comentarios:

Publicar un comentario